Door Melanie Verbueken, via: https://business.virtuagym.com/nl/blog/fitnesstrends-2023/
Ontdek in dit blog de belangrijkste fitnesstrends voor 2023 voor fitnessprofessionals.
De fitnessbranche heeft het de afgelopen jaren flink te verduren gehad. Voorbeelden van impactvolle ontwikkelingen zijn de coronapandemie, de economische crisis en de energiecrisis.
Wat voor effect heeft dit op de trends en ontwikkelingen in de fitnessbranche en welke fitnesstrends kunnen we verwachten in 2023?
Fitnesstrends 2023: wat zijn de ontwikkelingen?
Voordat we naar de fitnesstrends van 2023 gaan kijken, blikken we eerst terug naar het jaar 2022. Wat gebeurde er, welke ontwikkelingen speelden er en welke trends waren populair en minder populair.
American College of Sports Medicine
Het ACSM’s Fitness & Health journal doet ieder jaar onderzoek naar de top 10 fitnesstrends wereldwijd onder 4500 gezondheids- en fitnessprofessionals.
Zij rangschikken 43 mogelijke trends op een schaal van 1 (zeer waarschijnlijk) tot 10 (zeer onwaarschijnlijk).
Wat waren de trends die deze fitnessprofessionals voor 2022 voorspeld hadden en hoe hebben deze trends zich ontwikkeld?
#1 fitnesstrend: wearable technologie
De eerste trend is ook meteen de nummer één fitnesstrend in de top 10 van 2022. Met wearables bedoelen we onder andere fitnesstrackers, smart watches, hartslagmeting en GPS trackers.
Volgens onderzoek van het Mulier Instituut gebruikte in 2016 31% van de Nederlandse bevolking tussen de 16 en 80 jaar een app en/of device of sportieve activiteiten te beoefenen. In 2022 is dit gestegen naar 51%.
De smartwatch is inmiddels het belangrijkste device met 39%, gevolgd door activity trackers 17% en (sport)horloges 17%.
Steeds meer sportscholen en fitnessondernemers spelen op deze trend in. Vooral hartslagtraining is een populaire trend in fitnessstudio’s.
Niet alleen wearables en hartslagmeting wordt vaker gebruikt, de techniek erachter wordt ook steeds beter waardoor we meer (accuraat) kunnen meten.
Lees hier meer hoe je wearables optimaal kan inzetten in je sportschool of fitness studio.
#2 fitnesstrend: thuis trainen & diy fitness
Thuis trainen stond in 2022 voor het eerst in de lijst met fitnesstrends en kwam meteen binnen op de tweede plek in de top 10.
De fitnessbranche en -ondernemers hebben veerkracht en aanpassingsvermogen laten zien tijdens de coronapandemie via het aanbieden van online oplossingen. De coronapandemie heeft de verschuiving naar gepersonaliseerde thuis work-outs gestimuleerd.
Digitale oplossingen hebben zich ontwikkeld van goedkope alternatieven en extraatjes tot stand-alone oplossingen die een vast onderdeel zijn gaan vormen in het leven van de moderne fitnessklant.
Marktonderzoek van GLOBE NEWSWIRE verwacht dat de wereldwijde home fitness markt van 11,3 miljard dollar in 2021 naar 17,3 miljard dollar in 2030 groeit.
#3 fitnesstrend: buitenfitness en trainingen
Fitnessprofessionals verwachtten dat ze in 2022 meer buitenactiviteiten zouden gaan organiseren, zoals groepswandelingen, outdoor fitness en bootcamps.
En dat hebben fitnessprofessionals ook massaal gedaan. Onderzoek van YouGov Research in Engeland toonde aan dat gratis bewegen in parken, bossen en andere natuurgebieden voor 70% van de volwassenen belangrijker wordt, naarmate de kosten van levensonderhoud stijgen.
2022 heeft bewezen dat buitenfitness geen hype is en 2023 zal bewijzen dat buitensporten een solide strategie voor sportscholen zal zijn om te blijven groeien.
Overige fitnesstrends en ontwikkelingen volgens het ACSM
De overige trends van 2022 staan hieronder op volgorde:
#4 Krachttraining met losse gewichten
#5 Trainingen om gewicht te verliezen
#6 Personal training
#7 High Intensity Interval Training
#8 Trainingen op lichaamsgewicht
#9 Online-, live- en on-demand groepstrainingen
#10 Health en wellness coaching
Welke fitnesstrends en ontwikkelingen kunnen we verwachten in 2023?
Hieronder volgt een lijst van fitnesstrends en ontwikkelingen in de fitnessbranche die in 2023 een belangrijke rol gaan spelen voor de groei van jouw bedrijf.
De invulling van groepslessen veranderd
Met de toenemende populariteit van thuiswork-outs en streamingdiensten is de toekomst van de traditionele live groepslessen onzeker.
Het lijkt erop dat virtuele groepslessen een vast onderdeel worden van de toekomst van groepslessen.
Onderzoek van NL Actief laat zien dat er steeds meer mensen livestreams, online work-outs en virtuele groepslessen op sportlocaties volgen. Meer over de toekomst van groepslessen lees je in dit blog.
Beter zorgen voor je fitnesspersoneel en groepslesinstructeurs
De fitnessbranche veranderd, maar het uurtarief van personeel is daarentegen de afgelopen 20 jaar stabiel gebleven.
Daarnaast blijkt ook uit ditzelfde onderzoek van NL Actief dat er veel bezuinigd is op personeel door sportschooleigenaren. En dat het aantrekken en behouden van goed personeel een groot probleem is in de fitnessbranche.
De fitnessbranche pleit voor hogere lonen en meer waardering en doorgroeimogelijkheden.
Community
De coronapandemie heeft de fitnessindustrie laten inzien dat sportscholen niet alleen een bijdrage leveren aan de fysieke gezondheid, maar ook zeker aan de mentale gezondheid.
De intrinsieke motivatie voor sporten is aan het veranderen. Het gaat niet alleen meer over de fysieke voordelen, maar het is ook een manier om sociale interactie en gezelligheid te bevorderen.
Sportscholen krijgen steeds meer de rol als sociale ontmoetingsplek. Lees hier alle tips om van jouw sportschool een sociale ontmoetingsplek te maken.
In 2023 draait het niet meer enkel en alleen om het sporten. Maar het draait om de beleving, sfeer en persoonlijke ervaring.
Jouw fitness community stopt niet buiten de vier muren van je club. Het is een totaalpakket van je community op fysieke locatie, je online zichtbaarheid, socialmediakanalen en je eigen app.
Een sterk communitygevoel en een goede sfeer binnen je sportschool versterken de totaalbeleving van de klant. Een geweldige sportomgeving en je instructeurs en trainen dragen daar ook aan bij.
Fitness apps blijvende fitnesstrend in 2023
Digitale fitnessoplossingen hebben zich ontwikkeld van goedkope alternatieven en add-ons tot standalone sportabonnementen.
Vergelijk het sporten in de sportschool met hybride werken. We keren niet volledig terug naar kantoor, en dus keren we ook niet volledig terug naar sportscholen.
Volgens een recent rapport van Research and Markets zal de wereldwijde markt van fitness apps naar verwachting groeien met een gemiddelde jaarlijkse groei van 21,3% in de periode 2019 tot 2028.
Tot slot, worden fitness- en gezondheidsoplossingen volgens Patrick Rijnbeek van NL Actief toegankelijker voor mensen die het niet makkelijk vinden om te gaan sporten en mensen met een handicap. Een voorbeeld hiervan is de app van Uniek Sporten Thuis.
Online coaching
Steeds meer mensen volgen online trajecten bij coaches om hun fitnessdoelen te bereiken. Het aantal coaches in Nederland, is volgens cijfers van de Kamer van Koophandel in de afgelopen 8 jaar verdubbelt tot +/- 100.000 coaches.
De moderne fitnessklant wil meer flexibiliteit en altijd toegang hebben tot hun coach, trainingsschema’s en voedingsplannen. Daarnaast is een online coach vaak goedkoper dan een personal trainer.
Gamification (spelelementen) en fitness gaan hand in hand
We zitten in een beweegcrisis in Nederland. Ruim de helft van de Nederlanders vanaf 4 jaar beweegt te weinig volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Niet langer houden alleen techbedrijven zich bezig met gamification en virtual- en augmented reality. Het is de early adaptor fase nu echt voorbij. Zo is BODYCOMBAT VR van LES MILLS door Meta uitgeroepen als beste app van 2022.
Immers, steeds meer fitnessbedrijven maken gebruik van leaderboards, challenges, beloningen, levels en badges om de trainingsmotivatie te versterken.
Door middel van mobiele technologie en de integratie met wearables is er meer ruimte om unieke groepservaringen te bieden in clubs. Trainers kunnen klanten samenbrengen in (digitale) omgevingen waar ze elkaar motiveren.
Ook onderzoek van Technavio bevestigt deze ontwikkeling. De markt voor VR/AR zal met $162.7 miljard stijgen in 2025 door een groeiende vraag naar VR- en AR-oplossingen.
Ook Basic-Fit heeft eerder dit jaar een nieuwe AR-functie gelanceerd in samenwerking met Snapchat om korte work-outs te gamificeren.
Synergie tussen digitaal en fysiek: een 24/7 fitnesservaring als fitnesstrend voor 2023
60% van je nieuwe fitnessklanten is onder de 35 jaar oud. Deze nieuwe generatie koopt geen dienst of product bij je, maar verwacht een totaalbeleving.
Bovendien bleek uit het Global Fitness Rapport van Les Mills dat 59% van de fitnessklanten de voorkeur heeft voor een 60:40-verhouding tussen trainen op een fysieke sportlocatie en thuis.
Deze moderne fitnessklanten willen een connected fitnessdienst waarbij ze 24/7 kunnen trainen en toegang hebben tot hun prestaties, terwijl ze in contact blijven met anderen.
Omnichannel fitness is het on-demand aanbieden van de ultieme klantervaring door middel van gevarieerde, gepersonaliseerde en hybride (live en digitaal) trainingen, content en contactmomenten.
Fitnesstrends 2023: flexibel abonnementsmodel
In 2023 vullen klanten hun agenda’s niet meer rondom trainingen, maar eerder andersom. Voor jou als fitnessprofessional betekent dit meer gevarieerde, gepersonaliseerde én hybride trainingen aanbieden. Bekijk hier hoe je een flexibel abonnementsmodel kan aanbieden.
Nederlanders zoeken goedkopere alternatieven om te kunnen sporten
Meer mensen zijn op zoek naar alternatieven om goedkoper te kunnen sporten. Zo ziet sportkoepel NOC*NSF het aantal sportende Nederlanders flink afnemen als gevolg van de hoge energieprijzen.
Verder blijkt uit dit onderzoek dat ruim 80.000 mensen gestopt zijn met sporten, omdat de kosten voor levensonderhoud te hoog zijn.
Ruim 300.000 mensen sporten minder vaak vanwege prijsstijgingen. En een half miljoen Nederlanders overweegt om te stoppen met sporten als de kosten verder stijgen.
Dit komt volgens het onderzoek niet doordat de sport duurder is geworden. Maar dit komt door de stijgende lasten voor energie en de gevolgen van de inflatie. En 10% overweegt eind 2022 om minder te gaan sporten.
Meer data = meer inzicht
Het verzamelen van data is essentieel geworden voor fitnessclubs. Deze gegevens bieden nieuwe inzichten van onschatbare waarde. Deze data kan worden ingezet om klanten unieke en gepersonaliseerde ervaring te bieden en andere fitnesstrends te versterken.
De kracht van collectiviteit
Samenwerken is de sleutel tot succesvol ondernemen in de fitnessbranche. We zie dat steeds meer standalone sportscholen gaan samenwerken. De kracht van collectiviteit is dat het mogelijkheden biedt om zowel op commercieel gebied als in de kwaliteit je fitnesservaring te kunnen verbeteren.
De fitnessindustrie moet haar krachten bundelen met branches en organisaties buiten de fitnesssector. Hierdoor kunnen we een breder een meer holistisch aanbod creëren.
Fitnesstrends 2023: digitalisering en technologie doorbreken barrières voor fitness
Hugo Braam, CEO en medeoprichter van Virtuagym, gaf tijdens FitNation 2022 een presentatie over hoe digitalisering en technologie in de fitnessbranche de barrières doorbreken.
Hugo gelooft dat we de wereld gezonder en gelukkiger kunnen maken door gezondheid en fitness te integreren met technologie. Technologie is de belangrijkste motor om een meer holistisch lichamelijk en geestelijk welzijn te bereiken.
Met andere woorden, digitalisering heeft het fitnesslandschap permanent veranderd. Het zal een integrale rol gaan spelen in de groei van zowel de professionele fitnessindustrie als de toegankelijkheid voor de consument.
Samenvatting fitnesstrends 2023
Hieronder volgt een opsomming van alle besproken fitnesstrends voor 2023.
- Wearable technologie
- Thuis trainen & DIY fitness
- Buitenfitness en -trainingen
- Virtuele groepslessen
- Betere arbeidsvoorwaarden voor personeel
- Focus op community en sociale interactie
- Fitness apps
- Online coaching
- Gamification
- Synergie tussen digitaal & fysiek
- Flexibel abonnementsmodel
- Meer data = meer inzicht
- De kracht van collectiviteit
Dus welke fitnesstrends 2023 zijn voor jou van belang en waar ga jij als fitnessondernemer op inspelen?