Het fitnesslandschap verandert voortdurend en groepslessen vormen hierop geen uitzondering.
Met de toenemende populariteit van thuiswork-outs en streamingdiensten is de toekomst van de traditionele live groepslessen onzeker.
Het lijkt erop dat virtuele groepslessen een vast onderdeel zijn geworden van de toekomst van groepslessen.
In plaats van beperkt te zijn tot het lesaanbod van de plaatselijke sportschool hebben mensen nu toegang tot een breed scala aan virtuele lessen.
Hoe zit het met de toekomst van groepslessen en welke rol spelen virtuele lessen hierin?
Wat zijn groepslessen?
Groepslessen zijn fitness- of sportactiviteiten waarbij deelnemers samenkomen om deel te nemen aan een gestructureerde activiteit onder leiding van een instructeur.
Groepslessen kunnen sterk variëren qua fysieke activiteit, van danslessen tot aerobics en yoga. Veel sportscholen en clubs bieden groepslessen aan als onderdeel van hun lidmaatschap.
Het fitnesslandschap is veranderd
Groepslessen eindigen niet bij de vier muren van je club of groepsleszaal. Online en on-demand oplossingen winnen populariteit.
De coronapandemie heeft ook een grote impact gehad op het fitnesslandschap en dus ook op groepslessen.
Er is onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in het productportfolio onder leden van NL Actief in het Fitness Markt & Trend Rapport 2020-2024. De cijfers hieronder laten de ontwikkelingen vóór-, tijdens en na (oktober2021) corona zien.
Live online work-outs: voor 0% – tijdens 79% – na 13%
Online work-outs on-demand: voor 1% – tijdens 70% – na 21%
Virtuele groepslessen op locatie: voor 4% – tijdens 46% – na 22%
Deze ontwikkeling werd ook gezien bij groepslesaanbieder Clubjoy. Vóór de coronapandemie had ClubJoy 12.000 online on-demand gebruikers die 24/7 toegang hebben tot groepslessen.
Toen de sportscholen op slot gingen, steeg dit naar 80.000 gebruikers en meer dan 600 aangesloten sportscholen en fitness clubs. Op dit moment is dit aantal weer teruggezakt naar 15.000.
Marc Neijland was onlangs te gast in de podcast van FitNation en is de directeur van ClubJoy, Virtual Training Concepts, Fitsnacks tv en Happy Sport Events en daarnaast mede-eigenaar van opleidingsinstituut Start2Move.
Bovenstaande cijfers zijn volgens Marc Neijland te verklaren doordat sportschooleigenaren gewend zijn om op een bepaalde manier te denken.
Na corona kwam het klantcontact weer terug, dus stopten ze met het aanbieden digitale oplossingen.
“Opvallend was dat op dit moment meer clubs virtuele groepslessen aanbieden dan on-demand online groepslessen. Je zou zeggen dat online groepslessen populairder zijn, want iedereen heeft altijd en overal een mobiel bij.”
Waarom bieden sportscholen groepslessen aan?
Het aanbieden van groepslessen is een populaire manier van trainen en houd je leden gemotiveerd.
Ik heb het al vaker gehad over de veranderende wensen en behoeften van de moderne fitnessklant. Hieronder volgen de 3 belangrijkste redenen waarom je groepslessen zou moeten aanbieden:
1. Communitygevoel
Groepslessen bevordert het communitygevoel in je sportschool.
Het geeft je leden namelijk de kans om nieuwe mensen te ontmoeten, waardoor het sociale aspect groter wordt tijdens het sporten en hun algemene ervaring wordt verbeterd.
2. Het levert extra inkomsten op
Het aanbieden van groepslessen levert een extra inkomstenstroom op, omdat je een andere markt aanspreekt dan bij reguliere fitness.
Daarnaast is het betaalbaarder dan personal training en dus spreek je er een grote groep mee aan.
3. Het bevordert de motivatie van je leden
Leden zeggen het vaakst hun lidmaatschap op, omdat ze geen of te weinig motivatie hebben. Groepslessen zijn een geweldige oplossing om leden gemotiveerd en betrokken bij je sportschool te houden.
De meerwaarde van een groepsles instructeur
Remi Brouns is eigenaar van Sportverloning en heeft onlangs het boek: ‘Van zero naar groepsfitness hero’ geschreven.
En als ervaren, internationale groepslestrainer weet hij alles over de meerwaarde van groepsles instructeurs.
Remi Brouns is een man met een missie: een eerlijke en transparante werkverhouding in de sport. Vroeger gaven veel instructeurs groepslessen in ruil voor een sportabonnement.
Vaak werden enthousiaste leden gevraagd of ze ook interesse hadden in het lesgeven. Dit creëert een scheve verhouding voor de waarde van een instructeur.
We worden steeds meer een impact maatschappij. De kracht van groepslessen, ligt volgens Remi, bij het creëren van een community. Een groepsles bestaat uit 80% uit de training en voor 20% uit de impact van de instructeur.
FitNation podcast met Remi Brouns
Bekijk hieronder de volledige FitNation podcast met Remi Brouns over de toekomst van groepsfitness of lees hier het interview.
Het uurtarief van een groepsles instructeur
Het fitnesslandschap veranderd, maar het uurtarief van een groepsles instructeur is in de afgelopen 20 jaar nauwelijks veranderd.
Instructeurs maken impact, maar worden er volgens Remi nog te weinig naar beloond. We willen wel 60 tot 70 euro betalen voor een personal trainer, maar voor een groepsles instructeur willen we maar 20 euro betalen.
Terwijl een groepsles instructeur over het algemeen een lange(re) voorbereidingstijd nodig heeft dan een personal trainer.
60% van je leden hebben twee sportabonnementen en 4% zelfs drie. Een sportabonnement kost gemiddeld 40 euro. Dat betekent dus dat iemand gemiddeld 75 tot 100 euro betaald aan abonnementsgeld per maand.
Mensen willen meer betalen voor impact en beleving. Een bedrag van 20 euro past niet bij de impact die een groepsles instructeur maakt.
Grote verschillen uurtarief groepslesdocent in Nederland
Ook Marc Neijland is het hier mee eens. Hij zegt zelfs dat de verschillen tussen het uurtarief van een groepslesdocent in de Randstad in vergelijking met de rest van Nederland schrikbarend hoog zijn.
In de Randstad verdient een groepslesdocent gemiddeld 35 tot 45 bruto per uur exclusief btw, in de rest van Nederland ligt dit gemiddelde op 20 tot 25 euro met uitschieters naar 15 euro per uur.
Personeel voor je groepslessen
Uit onderzoek van NL Actief onder haar leden blijkt dat 56% van de clubeigenaren tijdens de coronalockdown heeft bezuinigd op personeel.
En op dit moment geven veel fitnessondernemers aan dat het grootste probleem het werven en behouden van (goed) personeel is.
Marc Neijland geeft in de laatste FitNation podcast aan dat hij het niet gek vindt dat dit zo’n groot groot probleem is in de fitnessbranche. Dit komt doordat de fitnessbranche niet aantrekkelijk (genoeg) is voor nieuwe toetreders.
Hij vergelijkt de horeca met de fitnessbranche. Veel jeugd start in de fitnessbranche als bijbaan en verdwijnt wanneer ze op zoek zijn naar een fulltime baan.
Het perspectief is volgens Marc Neijland niet rooskleurig genoeg. De fitnessbranche is veelal op zoek naar mensen die gebroken diensten, in de avonden en in het weekend willen werken.
Daarnaast zijn de lonen ook niet al te hoog en zijn er weinig doorgroeimogelijkheden.
“Veel CIOS-studenten starten erg jong in de fitnessbranche en gaan vervolgens een hbo opleiding volgen of gaan uiteindelijk iets anders doen. Deze studenten komen vaak ook niet meer terug naar de fitnessbranche. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling.”
FitNation podcast met Marc Neijland
Bekijk hieronder de volledige FitNation podcast met Marc Neijland over de toekomst van groepslessen:
Virtuele groepslessen de oplossing voor lege groepsleszalen
Het is een feit dat veel groepsleszalen niet optimaal benut worden. Deze ruimtes staan vaak leeg tijdens de daluren en dat is natuurlijk zonde.
Volgens Marc Neijland zijn virtuele groepslessen de oplossing voor lege groepsleszalen. Op dit moment werken er 300 clubs samen met Clubjoy virtuele lessen.
Virtuele groepslessen zijn de early adaptor fase voorbij en zitten nu in de early majority fase. In elke stad is er inmiddels wel een sportschool die dit aanbiedt.
De eerste motivatie van sportscholen voor virtuele groepslessen
De reden waarom veel sportscholen in eerste instantie kiezen voor het aanbieden van virtuele lessen is praktisch.
Lesgevers kunnen ziek worden en dit is iets wat je vaak past lastminute weet. Bovendien is het ook steeds moeilijker om groepsles instructeurs aan te komen.
Met virtuele groepslessen heb je een conceptuele back-up.
Meer voordelen van virtuele groepslessen
Naast de conceptuele back-up zijn er meer voordelen:
- Het is een rendement verhogende tool
- Je kan nieuwe klantervaringen bouwen door live- en virtuele lessen te combineren. De instructeur kan door de zaal lopen en één-op-één tips geven geven, terwijl de virtuele docent lesgeeft.
- Het is een marketingtool: virtuele groepslessen hebben een wervende werking voor live groepslessen
- Laagdrempelige manier om kennis te maken met groepslessen
De toekomst van groepslessen
Marc Neijland gelooft in het concept om te investeren in klantcontact waarbij service de basis is. Vooral de middensegment-sportscholen kunnen hier nog veel terrein winnen.
Apparaten verkopen geen abonnementen, maar mensen wel. Investeer dus in goed personeel.
Veel sportscholen investeren in dure apparaten, in plaats van in hun personeel of online oplossingen. Zonde want het kunnen extra verdienmodellen zijn binnen je onderneming.
Het gedrag van fitnessleden veranderd. Leden zijn minder clubtrouw door aggregators in de fitnessmarkt, zoals Classpass en Gympass.
Bovendien willen steeds meer mensen flexibiliteit en komt er een generatie aan die altijd en overal toegang willen tot hun favoriete work-outs.
Het aanbieden van een online-only abonnementen is een interessante ontwikkeling voor de fitnessbranche. Hiermee spreek je een nieuwe doelgroep aan en verlaag je de drempel naar je sportschool.
De ontwikkeling van groepslessen
Het fitnesslandschap veranderd, maar de beloning voor de groepslesinstructeurs loopt hierin ver achter.
Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor de fitnessbranche om (weer) een aantrekkelijke markt te worden voor (nieuwe) groepslesinstructeurs.
De belangrijkste les die we uit dit artikel kunnen leren, is dat het onwijs belangrijk is om te (blijven) investeren in je personeel.
Als je nog geen virtuele- of online groepslessen aanbiedt bij je sportschool of fitness club, dan is dit het moment om hiermee te starten.
We zien namelijk steeds meer een verschuiving van live groepslessen op een fysieke locatie naar een meer hybride oplossing. Zo heeft Virtuagym bijvoorbeeld een hybride video work-out platform ontwikkeld. Daarnaast proberen wij met FitZone ook de fysieke lessen nog interactiever te maken:
Meer informatie over bovenstaande? Laat het ons weten.
Hoe zie jij de toekomst van groepslessen?
Tekst door: Melanie Verbueken